HOAX: Το παιδάκι που (τελικά ΔΕΝ) κοιμάται ανάμεσα στους τάφους των γονιών του στη Συρία

H απόλυτα viral φωτογραφία στο internet (παγκοσμίως) τις τελευταίες μέρες, έφτασε και στην Ελλάδα (ευχαριστώ το φίλο του ιστολογίου για την επισήμανση). Αντιγράφω από κάποιο από τα μέσα που την αναπαρήγαγαν:
Ερχονται συχνά από τη Συρία αποτρόπαιες εικόνες για να μας θυμίσουν την πραγματικότητα του πολέμου που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στη Μέση Ανατολή.
Η συγκεκριμένη σπαρακτική φωτογραφία ανέβηκε στο Reddit, συνοδευόμενη από ένα εξίσου συγκινητικό κείμενο:
«Αν δεν είχα τραβήξει αυτή τη φωτογραφία, οι άνθρωποι ίσως να συνέχιζαν να πιστεύουν ότι ο πόλεμος είναι αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση».

πηγή1, πηγή2, πηγή3, πηγή4
Πολύ δυνατή εικόνα πραγματικά, αν και η τεκμηρίωσή της (πού/πότε τραβήχτηκε, ποιός είναι ο φωτογράφος) είναι ελλειπέστατη, φυσικά και έγινε χαμός και στα social media.
Ψάχνοντας όμως στο google για την προέλευσή της, έπεσα σε μία άλλη, που κινεί τις υποψίες:
πηγή
Λίγο παράξενο για τη σπαρακτική ιστορία που το συνοδεύει, έτσι;
Όπως και να'χει, αν όσοι έσπευσαν να αναπαράγουν για τα like και τα repost έμπαιναν στον κόπο να ψάξουν λίγο στο Reddit (που αναφέρεται ως πηγή), ίσως να έπεφταν σε ΑΥΤΟ ή ΑΥΤΟ το thread και να καταλάβαιναν τι παίζει. Την πραγματική ιστορία τη βρίσκουμε στο site beirut.com:

πηγή

 

Oι φωτογραφίες του Abdul Aziz Al-Atibi

H αρχική ανάρτηση της φωτογραφίας στον λογαριασμό του Abdul Aziz Al-Atibi (πηγή)
Ο εικοσιπεντάχρονος Σαουδάραβας φωτογράφος Abdul Aziz Al-Atibi (ΕΔΩ ο λογαριασμός του στο instagram) ανέβασε στις 3 Ιανουαρίου τη συγκεκριμένη φωτογραφία, όπου είχε τον ανηψιό του, Ibrahim, να ποζάρει ανάμεσα σε δύο ψεύτικους τάφους. Όπως ο ίδιος δήλωσε αργότερα στο beirut.com, "κάποια παιδιά μπορεί να νιώθουν ότι τα νεκρά σώματα των γονιών τους είναι πιο στοργικά από αυτών που ζουν".
πηγή
Σε επικοινωνία του με τον Ολλανδό πολεμικό ανταποκριτή Harald Doornbos που εδρεύει στη Μέση Ανατολή (κλικ ΕΔΩ για το πρωτότυπο κείμενο από το οποίο θα αντλήσουμε τις υπόλοιπες πληροφορίες για τη συνέχεια της ανάρτησης), ο Al-Atibi ήταν πλήρως επεξηγηματικός: "Είχα την ιδέα να κάνω ένα project όπου θα απεικονίζω πόσο αναντικατάστατη είναι η αγάπη ενός παιδιού για τους γονείς του. Αυτή η αγάπη δεν αντικαθίσταται με τίποτα, ακόμα και αν οι γονείς είναι νεκροί”.
Για να ολοκληρώσει το project, ο Abdul Aziz οδήγησε πριν τρεις εβδομάδες στα περίχωρα του Yanbu, 250 χλμ μακριά από την Jeddah της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί έφτιαξε δύο "πέτρινους "τάφους". Ζήτησε από τον μικρό γιο της αδερφής του να ξαπλώσει ανάμεσα και να σκεπαστεί με μια κουβέρτα. “Φυσικά και δε θα έβαζα ποτέ ένα παιδί ανάμεσα σε δύο πραγματικούς τάφους” είπε ο ίδιος.
Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ανέβασε τις φωτογραφίες του project στο facebook. Αρχικά δεν υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Ο Al-Otaibi ξεκαθάρισε στο facebook ότι οι τάφοι δεν ήταν αληθινοί και ότι δεν υπήρχαν πτώματα μέσα. Ανέβασε και φωτογραφίες του μικρού Ibrahim να χαμογελάει δίπλα στους “τάφους”. Al-Otaibi: “Ανέβασα και την backstage story. Ήθελα να είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος δε θα βγάλει λάθος συμπέρασμα”.
πηγή
Η φωτογραφία ξεκίνησε να διαδίδεται όταν ο χρήστης του twitter americanbadu την ανέβασε στο λογαριασμό του, γράφοντας στη λεζάντα ότι το παιδί είναι από τη Συρία και οι γονείς του σκοτώθηκαν από το καθεστώς του Assad (το συγκεκριμένο tweet έχει κατέβει, αλλά έτσι κι αλλιώς ήταν στα αραβικά, μιας και ο συγκεκριμένος χρήστης είναι επίσης Σαουδάραβας).
Ο @americanbadu έχει 178 χιλιάδες followers στο twitter...

Ο Al-Otaibi έκλεισε λέγοντας στον Doornbos: “Είμαι πολύ ενοχλημένος από αυτό. Είναι άδικο να παίρνεις μια φωτογραφία μου, να την βγάζεις εντελώς out of context και να τη χρησιμοποιείς για τη δική σου προπαγάνδα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου