HOAX: Οι γίγαντες της αρχαιότητας και το... photoshop

Επανεμφανίστηκε το συγκεκριμένο θέμα, περί της δήθεν ύπαρξης παλαιοντολογικών ευρημάτων που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη γιγάντων και αποκρύπτονται. Το κείμενο είναι τεράστιο και δεν θα το αναπαράγω, μπορείτε να πατήσετε σε κάποια από τις πηγές της παρακάτω εικόνας, αν ενδιαφέρεστε να το διαβάσετε.

πηγή1, πηγή2, πηγή3, πηγή4
Το κείμενο δεν αντέχει σε κριτική, μιας και αφενός δεν αναφέρει πηγές, αλλά αφετέρου επειδή πρόκειται για συρραφή παλαιότερων κειμένων πάνω στο ζήτημα (πατήστε π.χ. ΕΔΩ, ή ΕΔΩ για να δείτε μερικά από αυτά), οποτε στερείται ροής και συνοχής (κοινώς έκοψα φλέβα διαβάζοντάς το!), πάντως η παλαιότερη εμφάνισή του στο ελληνικό διαδίκτυο με τη συγκεκριμένη μορφή, αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι ΑΥΤΗ ΕΔΩ από το Νοέμβριο του 2009.

Κανένα δεδομένο δεν άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια στο θέμα; Και αυτές οι εντυπωσιακές φωτογραφίες από πού προέρχονται; H απάντση δίνεται κοιτώντας πιο προσεκτικά...



Worth1000.com
Oι περισσότερες φωτογραφίες (εκτός από μία, θα τη δούμε παρακάτω) που συνοδεύουν τα κείμενα ως δήθεν "αποδείξεις" της ανακάλυψης γιγαντιαίων ανθρώπινων σκελετών, προέρχονται από την photo manipulators κοινότητα worth1000.com. Δεν υπάρχει ελληνική ορολογία για το "photo manipulators", αλλά στα νεοελληνικά αποδίδεται περίπου ως "αυτοί που κάνουν photoshop-ιές". Σε αυτή την κοινότητα διοργανώνονται κατά καιρούς διαγωνισμοί όπου συμμετέχουν τα μέλη της, και κάθε χρόνο διοργανώνεται ο διαγωνισμός "Archaeological Anomalies", και όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι χρήστες της κοινότητας καλούνται να δημιουργήσουν αυτό ακριβώς!
πηγή
Μπορεί οι τόσο παλιές αναρτήσεις να έχουν χαθεί στη δίνη updates και αλλαγών server μετά από τόσα χρόνια, και να μην μπορώ να βρω την ανακοίνωση του πρώτου διαγωνισμού, με τη βοήθεια της υπηρεσίας web archive όμως, μπόρεσα να βρω το αποθηκευμένο αντίγραφο της ανακοίνωσης του δεύτερου, το Φεβρουάριο του 2002 (βλ. εικόνα πάνω). Μεταφράζουμε:

Σε αυτό το διαγωνισμό θα δημιουργήσετε μια ψεύτικη αρχαιολογική ανακάλυψη.(π.χ. την Ατλαντίδα, ένα κουτάκι coca-cola 2.000 ετών ή ένα κρανίο γίγαντα, όπως στο post του IronKite). Να είστε ανοιχτόμυαλοι, υπάρχουν πολλά μυστήρια θαμένα στη Γη.

Οι όροι του παιχνιδιού είναι οι εξής:
Πρέπει να δημιουργήσετε μια αρχαιολογική απάτη. Η δουλειά σας είναι να παρουσιάσετε μια εικόνα από μια αρχαιολογική ανακάλυψη που να δείχνει τόσο αληθινή, ώστε αν δεν είχε εμφανιστεί στο Worth1000, ο κόσμος δε θα πίστευε στα μάτια του (σημ.: ελέυθερη μετάφραση σε αυτό το σημείο).
Όπως καταλαβαίνετε, το εγχείρημα μάλλον παραήταν επιτυχημένο, μιας και ούτε το logo του worth1000 δεν πτόησε τους ευκολόπιστους.
Παρακάτω ακολουθούν μερικά ακόμα εντυπωσιακά επιτεύγματα της εν λόγω κοινότητας, που όλο και σε κάποια αναπαραγωγή της ιστορίας των "γιγαντιαίων σκελετών" θα έχουν εμφανιστεί...
πηγή


πηγή
πηγή
πηγή
πηγή


Οι φωτογραφίες του Jakub Śliwa
H συγκεκριμένη φωτογραφία είναι η μόνη που δεν είναι επίτευγμα κάποιου επιδέξιου χρήστη του photoshop, αλλά είναι κανονική φωτογραφία, τραβηγμένη από τον Πολωνό φωτογράφο Jakub Śliwa (ΕΔΩ το site του, αλλά δεν έχει την συγκεκριμένη). Ο Śliwa ήταν μέλος κάποιας Πολωνο-Αιγυπτιακής αποστολής στη Σαχάρα, και οι φωτογραφίες του είχαν ανέβει στο site egiptologia.pl. Το site έκανε ανανέωση στους server του κάπου μέσα στο 2010, οπότε τα παλιά αρχεία έχουν χαθεί, όμως και πάλι η υπηρεσία web archives μάς βοηθάει, και η συγκεκριμένη gallery εμφανίζεται ήδη στις 15 Απριλίου 2001, οπότε οι φωτογραφίες είναι σίγουρα παλαιότερες.
πηγή
Κοιτώντας ολόκληρο το session φωτογραφιών (μπορείτε να τις δείτε όλες σε μεγαλύτερη ανάλυση ΕΔΩ), βρίσκουμε μια επίσης εντυπωσιακή φωτογραφία, αυτήν εδώ:
Αλλά και την παρακάτω:
Ή αυτή:

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρόκειται για παιχνίδι του φακού, οι σκελετοί δείχνουν τεράστιοι επειδή είναι πολύ κοντά στον φωτογραφικό φακό. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που το μωράκι στην παρακάτω φωτογραφία δείχνει μεγαλύτερο από τους ενήλικες πίσω του.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, είμαι εκείνη που έγραψε το άρθρο μετά από αρκετή μελέτη τον Νοέμβριο του 2009. Πιθανόν η δουλειά σου είναι σωστή, και οι γίγαντες να είναι ψευτικοι. Θα το ψάξω καλύτερα και αν ισχύει θα τις βγάλω τις φωτο. Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω τα άλλα στοιχεία που έχω σχετικά, και τις μαρτυρίες που περιγράφω.

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αἱ συγκεκριμμέναι φωτογραφίαι μπορεῖ νὰ εἶνε προϊὸν ἀπάτης, ἀλλὰ πάντως οἱ γίγαντες ὑπῆρξαν. Καὶ ὑπάρχουν καὶ σήμερον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή