HOAX: Η παρατήρηση γυναικείου στήθους για 10 λεπτά την ημέρα, ΔΕΝ κάνει καλό στην καρδιά των ανδρών

Επέστρεψε μέσα στις γιορτινές μέρες ένα από τα παλαιότερα ψευδο-επιστημονικά hoaxes, και φυσικά, το αδηφάγο για "πικάντικη ενημέρωση" ελληνικό διαδίκτυο έσπευσε να αναμεταδώσει (εξάλλου, σεξ=εγγυημένα κλικς). Αντιγράφω από κάποιο από τα δεκάδες μέσα που αναμετέδωσαν αυτή τη μπούρδα, πάντα με κάποια απαραίτητα ζουμερή φωτογραφία να τη συνοδεύει.


πηγή1, πηγή2, πηγή3, πηγή4


Μια γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κοιτάζοντας ένας άνδρας τα στήθη των γυναικών για λίγα λεπτά την ημέρα, είναι καλύτερα για την υγεία του από ό, τι να πηγαίνει στο γυμναστήριο. “Μόλις 10 λεπτά την ημέρα παρατήρησης ενός προικισμένου γυναικείου στήθους, ισοδυναμεί με 30 λεπτά αεροβικής”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Κάρεν Weatherby, ειδική σε θέματα γήρανσης. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ. Weatherby, πέρασε πέντε χρόνια παρακολούθησης των επιπτώσεων της παρούσας μοναδικής ανακάλυψης. Οι άνδρες που έβλεπαν γυναικεία στήθη καθημερινά, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και βραδύτερους ρυθμούς παλμού, μειώνοντας τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου. Η Δρ Weatherby εξήγησε: “Η σεξουαλική διέγερση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η θέα ένος γυναικείου στήθους, κάνει τους άνδρες πιο υγιείς. Οι άνδρες άνω των 40 ετών θα πρέπει να περνάνε τουλάχιστον 10 λεπτά καθημερινά θαυμάζοντας ένα στήθος μεγέθους D-cup ή και μεγαλύτερο.
Πρόκειται φυσικά για απάτη, μιας και με ένα απλό google-άρισμα, το όνομα της κυρίας Κάρεν Weatherby (ούτε καν το διόρθωσαν να εμφανίζεται σε μία γλώσσα!) εμφανίζεται μόνο σε αναρτήσεις σχετικές με το συγκεκριμένο "ζήτημα", και μάλιστα, πρόκειται για αρκετά παλιό chain letter hoax, το οποίο κυκλοφορεί από τα τέλη της δεκαετίας του '90, και έχει αποκαλυφθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως διαβάζουμε στο urbanlegends.about.com (κλικ) αναφέρει ότι κάποιος αναγνώστης έστειλε τη συγκεκριμένη ιστορία τον Απρίλιο του 2000, ενώ στο snopes.com αναφέρει ως πηγή chainletter (κλικ) από το 1999.

Αναζητώντας την κυρία Weatherby στα αρχεία του New England Journal of Medicine, δε βγάζει κανένα αποτέλεσμα φυσικά (μπορείτε να δοκιμάσετε και μόνοι σας κάνοντας κλικ ΕΔΩ), ενώ το ίδιο συμβαίνει και αν αναζητήσουμε την συγκεκριμένη κυρία και στη βάση δεδομένων ιατρικού ενδιαφέροντος pubmed.gov (κλικ ΕΔΩ).

Αριστερά: Το φύλλο της Weekly World News στις 13 Απριλίου 1997 (σελ. 39, πηγή) Δεξιά: Το φύλλο της 21 Μαρτίου 2000 (σελ. 47, πηγή)

Η πηγή της συγκεκριμένης ιστορίας είναι δύο σχεδόν πανομοιότυπα δημοσιεύματα της αμερικάνικης σκανδαλοθηρικής tabloid εφημερίδας Weekly World News από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Συγκεκριμένα, στις 13 Απριλίου 1997 και 21 Μαρτίου 2000, η εφημερίδα ανέφερε για τη συγκεκριμένη "μελέτη", με τη διαφορά ότι ανέφερε ως "πηγή" κάποιον Dr. Franz Epping ο οποίος υποτίθεται ότι διεξήγαγε τη συγκεκριμένη έρευνα σε τρία πανεπιστήμια της Γερμανίας. Φυσικά, ούτε για τον κύριο Epping υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία στο διαδίκτυο...


Η ιστορία ξεθάφτηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο FOX το Μάρτιο του 2011, και ήταν απλά θέμα χρόνου (ή χρόνων) να μεταφραστεί και στα Ελληνικά και να κατακλύσει και το εγχώριο διαδικτυακό σκουπιδαριό που διψάει για soft-porn, likes και clicks...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου