FAKE NEWS: Στην Κίνα ΔΕΝ βλέπουν τον ήλιο σε γιγαντο-οθόνες λόγω νέφους

Η συγκεκριμένη μούφα διαδόθηκε πολύ παγκοσμίως, οπότε θα δώσουμε ένα ελαφρυντικό στα εγχώρια μέσα που το αναπαρήγαγαν, μιας και την πάτησαν και μεγάλα δημοσιογραφικά site του εξωτερικού. Όπως και να'χει, η "είδηση" είναι πέρα για πέρα ψευδής. Αντιγράφω από το "Πρώτο Θέμα" (link):

Απίστευτα στιγμιότυπα από την πλατεία Τιεν αν Μεν - Οι ιθύνοντες εγκαθιστούν τεράστιες γιγαντοοθόνες που... αντικαθιστούν την ανατολή του Ηλίου και το ηλιοβασίλεμα για να τονώσουν το ηθικό των κατοίκων
Ιστορίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας απεργάζονται οι ιθύνοντες της κινεζικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή μόλυνση του περιβάλλοντος στις μεγαλουπόλεις της χώρας, μια κατάσταση που προφανώς απειλεί την σωματική υγεία των κατοίκων, εμμέσως όμως και την ψυχική τους υγεία, αφού είναι εξαναγκασμένοι να ζουν – κυριολεκτικά – στη σκιά! Είναι τέτοια η έκταση της μόλυνσης, τόση η αιθαλομίχλη που καλύπτει τον ουρανό στο Πεκίνο και σε αρκετές άλλες βιομηχανικά ανεπτυγμένες περιοχές, ώστε να μην μπορούν να τη διαπεράσουν ούτε καν οι ακτίνες του ήλιου.

Με την κατάσταση να χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο και τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες, οι ιθύνοντες αναγκάστηκαν να λάβουν έκτακτα μέτρα. Κι αφού δεν μπορούν να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα, αποφάσισαν να φέρουν τον ήλιο πιο κοντά στους κατοίκους!!!

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ο τρόπος που μεταχειρίστηκαν για να το πετύχουν: από το πρωί προβάλλουν σε ειδικές ψηφιακές γιγαντοοθόνες που έχουν εγκαταστήσει στο κέντρο του Πεκίνου τον ήλιο να ανατέλλει, ενώ πλάνα του προβάλλονται συνεχώς, αναπαριστώντας την πορεία που θα είχε κανονικά, αν μπορούσε να είναι ορατός από τους πολίτες! Μετά τη δύση του στις οθόνες προβάλλονται ειδικά μηνύματα των αρχών προς τους πολίτες, με συμβουλές για το πώς να προστατευθούν από τη μόλυνση...



πηγή1, πηγή2, πηγή3,πηγή4, πηγή5
Το γεγονός της επικίνδυνης βαριάς αιθαλομίχλης στην Κίνα είναι αδιαμφισβήτητο και δεν είναι εκεί η απάτη. Οι φωτογραφίες μάλιστα είναι πέρα για πέρα αληθινές και επίκαιρες και προέρχονται από τη διεθνώς έγκυρη φωτοτράπεζα getty images (παρακάτω εικόνα).
πηγή
Αυτό όμως που δεν αληθεύει είναι η "είδηση" ότι "Οι ιθύνοντες εγκαθιστούν τεράστιες γιγαντοοθόνες που... αντικαθιστούν την ανατολή του Ηλίου και το ηλιοβασίλεμα για να τονώσουν το ηθικό των κατοίκων".
Αφενός γιατί οι γιγαντο-οθόνες αυτές βρίσκονται στην Πλατεία Τιεν-Αν-Μεν εδώ και μία πενταετία (εγκαταστάθηκαν το 2009 για τον εορτασμό των 80 χρόνων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας), αφετέρου γιατί προβάλλουν τέτοιες εικόνες όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως αν έχει ομίχλη, βροχή, χιόνι ή καύσωνα.
πηγή1, πηγή2

Όπως μπορείτε να δείτε στην από πάνω εικόνα (κλικ πάνω της για μεγέθυνση), στην δεξιά φωτογραφία (τραβηγμένη επίσης τις τελευταίες μέρες με την απειλητική αιθαλομίχλη παρούσα) δεν προβάλλεται κάποια "ανατολή του ήλιου για τους κατοίκους του Πεκίνου που δεν μπορούν να τη δουν", αλλά μια τυπική σκηνή από την ύπαιθρο της Κίνας.
πηγή
Στην παραπάνω φωτογραφία όμως, από το CNN αυτή τη φορά, δε βλέπουμε να προβάλλεται η ανατολή, αλλά ένας τυχαίος γαλανός ουρανός...
πηγή
Ενώ στην από πάνω φωτογραφία, τραβηγμένη το Σεπτέμβριο του 2013, βλέπουμε πάλι τον γαλάζιο κινέζικο ουρανό.

Στο δε παραπάνω βίντεο (ανεβασμένο τον Ιανουάριο του 2012) βλέπουμε πάλι τις γιγαντο-οθόνες της Τιεν-Αν-Μεν να προβάλλουν σποτάκια με τον κινέζικο ουρανό και την κινεζική γη.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι γιγαντο-οθόνες δε στήθηκαν επιτόπου για τη δραματική περίσταση, αλλά είναι τουριστική ατραξιόν του Πεκίνου εδώ και μια πενταετία, αλλά και ότι προβάλλουν τέτοιου είδους εικόνες συνεχώς. Απλά έτυχε ο συγκεκριμένος φωτογράφος να "πιάσει" στο καρέ του την αντίθεση της προβαλλόμενης ανατολής με την περιβάλλουσα αιθαλομίχλη.

πηγή
Τις ακριβείς πληροφορίες για την απάτη, μας δίνει το site techinasia.com (κλικ ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες), το οποίο ήταν και από τους πρώτους που την αποκάλυψαν.
Εκεί λοιπόν, διαβάζουμε ότι πηγή της μούφας δεν είναι άλλος από τη γνωστή βρετανική μπαζοφυλλάδα Daily Mail (κλικ ΕΔΩ), και ότι ο συγκεκριμένος ήλιος εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, μιας και στην οθόνη προβάλλεται ένα διαφημιστικό του τουρισμού στην επαρχία Shandong.
Σύμφωνα με το site, το συγκεκριμένο διαφημιστικό που παίζει αυτές τις μέρες στην πλατεία Τιεν-Αν-Μεν δεν είναι διαθέσιμο online, αλλά ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε ένα άλλο διαφημιστικό για τον τουρισμό στο Shandong, επίσης με αρκετές ανατολές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου