H περίπτωση της "μαθήτριας που τρώει απ' τα σκουπίδια"

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την είδηση, εξ άλλου, σ' όποιον ζει σ'αυτή τη χώρα και βλέπει τι συμβαίνει γύρω του, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η θλιβερή είδηση πως ένα κοριτσάκι στην Πάτρα σιτίζεται με αποφάγια απ'τα σκουπίδια.
Εξοργίζομαι όμως από το καφριλίκι του κάθε μέσου, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση και φορώντας το προσωπείο του συγκλονισμένου, καταφεύγει σε αθέμιτες πρακτικές για να επωφεληθεί από το δράμα των άλλων. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

πηγή
Τέτοιου είδους περιστατικά είναι δυστυχώς καθημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα της Κρίσης, και εμφανίζονται καθημερινά. Τι λείπει από την είδηση για να γίνει "ζεστή", να κάνει το γύρο της Ελλάδας, και φυσικά να φέρει κλικς και θεαματικότητα; Μια δυνατή φωτογραφία.

Η είδηση ξεκίνησε από το πατρινό ενημερωτικό portal thebest.gr (κλικ εδώ) στις 6 Δεκεμβρίου, απ'όπου και αντιγράφουμε:
"Μάρτυρες μιας εικόνας που παραπέμπει σε χώρες του τρίτου κόσμου έγιναν διερχόμενο,ι αλλά και κηδεμόνες που βρέθηκαν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στον περιβάλλοντα χώρο Δημοτικού Σχολείου στα Ζαρουχλέϊκα της Πάτρας , όταν αντίκρισαν μια μικρή μαθήτρια να αναζητεί τροφή στα αποφάγια άλλων μαθητών. Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Κόσμος" το περιστατικό συνέβη πριν από τρία εικοσιτετράωρα και συνοδεύθηκε από την εικόνα η μικρή μαθήτρια να παίρνει στα χέρια της ένα μισοφαγωμένο σάντουιτς και ν’ αρχίζει να το τρώει.
Τέτοιες εικόνες υποστηρίζουν πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο με τους μικρούς μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ή να φέρουν μαζί τους ούτε λίγο ψωμί προκειμένου να φάνε στο διάλλειμα.
Τα στοιχεία του σχολείου στη διάθεση της εφημερίδας."
εφημερίδα "Κόσμος", 6.12.2013 (κλικ για μεγέθυνση)
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Κόσμος" (6 Δεκεμβρίου 2013, αριθμός φύλλου 421) μπορείτε να το δείτε δίπλα, μαζί με τη σελίδα του επίμαχου ρεπορτάζ. Ολόκληρο το φύλλο της εφημερίδας μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.
Παρατηρούμε την διαφορετική φωτογραφία που το συνοδεύει. Δεν μπορώ να ξέρω αν τυπώθηκε έτσι, ή διορθώθηκε εκ των υστέρων (μιας και δεν ζω στην Πάτρα, ίσως κάποιος Πατρινός να μπορεί να βοηθήσει σ'αυτό), γεγονός είναι πάντως πως διαδόθηκε εν ριπή οφθαλμού στο διαδίκτυο.

Ενδεικτικά:
πηγή1, πηγή2, πηγή3, πηγή4, πηγή5, πηγή6


Ενώ το ζήτημα απασχόλησε και την τηλεόραση:


Παρατηρήστε πώς το βάρος μετατοπίζεται από την "είδηση-σοκ" στην "εικόνα-σοκ". Αν δεν υπήρχε η δυνατή φωτογραφία, το θέμα θα ήταν άλλο ένα που θα πέρναγε στα ψιλά των "τοπικών νέων", άντε να γίνονταν και 2-3 share στο facebook. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Γιατί; Γι αυτό:

Από τα μέσα που αναμετέδωσαν την είδηση, μόνο το enikos.gr έκανε έρευνα πριν δημοσιεύσει, και αυτό είναι προς τιμήν του. Αντιγράφουμε από ΕΔΩ:
"Το enikos.gr επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Κόσμος» Κωνσαντίνο Φλαμή που επιμελήθηκε το θέμα, ο οποίος διευκρίνισε ότι το θέμα ισχύει και όντως σημειώθηκε το εν λόγω περιστατικό περίπου τρεις μέρες πριν. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη φωτογραφία όμως, που συνοδεύει το θέμα και από το πρωί αναπαράγεται τόσο στο διαδίκτυο διευκρινίζει ότι προέρχεται από το αρχείο της εφημερίδας και δεν απεικονίζει την μαθήτρια του ρεπορτάζ."

Τι παίζει λοιπόν; Το google μάς βοηθάει.
πηγή
 Η φωτογραφία προέρχεται από ρεπορτάζ της εφημερίδας "Έθνος" με τίτλο "Στο όριο της φτώχειας 450.000 παιδιά", ημερομηνία δημοσίευσης 23 Ιουνίου 2010, και δεν απεικονίζει ένα κοριτσάκι να τρώει από τα σκουπίδια, αλλά δύο κοριτσάκια που γεμίζουν σακούλες με τρόφιμα που περίσσεψαν σε κάποια λαϊκή αγορά με το κλείσιμό της. Όχι εντελώς άσχετο θέμα, πάλι για φτωχά παιδάκια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στη χώρα μας μιλάμε, αλλά παρατηρήστε το έξυπνο cropping (κόψιμο) της φωτογραφίας, συνυπολογίστε το ντόρο και τα κερδισμένα κλικς από την αναμετάδοση του παραποιημένου γεγονότος, και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου