HOAX: (Δεν) «Σταύρωσε» το ποντίκι που του έφαγε το μισθό!

Εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες και έκανε το γύρο του εγχώριου internet η συγκεκριμένη είδηση, κινητοποιώντας αντιδράσεις και ξυπνώντας το φιλόζωο αίσθημα αρκετών συνανθρώπων μας.


πηγή
Κάποιος άνδρας από τη Γάζα βρίσκεται λέει αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη επειδή ανέβασε την παραπάνω φωτογραφία στο facebook, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το εικονιζόμενο ποντίκι εισέβαλε στην ντουλάπα του και του έφαγε το μισθό του καθώς και έγγραφα όπως συμβόλαια και σημαντικά χαρτιά που είχε από τράπεζες και λογαριασμούς. Η είδηση πρωτοεμφανίστηκε στο "Πρώτο Θέμα" στις 4 Οκτωβρίου 2013 και στη συνέχεια διαδόθηκε.
Η είδηση είχε διαδοθεί τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2013) στο αγγλόγλωσσο διαδίκτυο, και είχε μάλιστα εμφανιστεί και σε ιστοτόπους με μεγάλη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, όπως το site της Daily Mail και το αυστραλέζικο news.com, πάντα όμως διατηρώντας την επιφύλαξη για την γνησιότητά της. Γιατί; χμ...
 πηγή

Παλαιστίνη; Oh, well...
Ψάχνοντας για την παλαιότερη εμφάνιση της φωτογραφίας του βασανισμένου ποντικιού, έφτασα σε ένα σημείο που δεν περίμενα να έφτανα ποτέ μου, να αναγκαστώ να συνεχίσω την έρευνα, ψάχνοντας στα... κινέζικα.
πηγή
Και αυτό γιατί η ίδια ακριβώς φωτογραφία εμφανίζεται σε ένα άρθρο στο ταϊβανέζικο σάιτ appledaily.com.tw με ημερομηνία δημοσίευσης 4 Νοεμβρίου 2012. Δεν γνωρίζω κινέζικα (duh!), οπότε για να δω τι έλεγε το άρθρο χρησιμοποίησα google translate, με την πρώτη προσπάθεια για απ'ευθείας μετάφραση από κινέζικα σε ελληνικά να έχει ξεκαρδιστικά αποτελέσματα, μια δεύτερη όμως από κινέζικα σε αγγλικά να αποδίδει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Μέσα από τα συμφραζόμενα λοιπόν, διακρίνουμε ότι η ιστορία έχει μάλλον κάπως έτσι περίπου:
Αχόρταγος αρουραίος βάναυσα δεμένος
Τέταρτη 4 Νοεμβρίου 2012
Ένας 28χρονος με το επώνυμο Wu, εργαζόμενος σε εργοστάσιο κατεψυγμένων τροφίμων στην Kaohsiung (σ.σ. πόλη της Ταϊβάν), δυσαρεστημένος από τα ποντίκια που έτρωγαν τις αποθηκευμένες ξηρές τροφές στην αποθήκη εμπορευμάτων, τιμώρησε ένα ποντίκι δένοντάς το από τα άκρα και κρεμώντας το στη σκάλα σαν τιμωρία, και στη συνέχεια ανέβασε φωτογραφία του στο facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=1550904799). O Wu δήλωσε: «Αρχικά μισούσα το ποντίκι, αλλά αφότου το είδα δεμένο και με την αθώα εμφάνιση του, κατάλαβα ότι είναι πολύ χαριτωμένο." Το απελευθέρωσε μετά από 2 ώρες, προσέχοντας να μην τραυματίσει τα ευέλικτα άκρα του.
Ο
Αναπληρωτής Διευθυντής Προστασίας των Ζώων του Myoko, Zhu Jiade δήλωσε ότι ο Wu θα έπρεπε να διωχθεί κάτω από τις διατάξεις του νόμου περί προστασίας των ζώων.
 Η είδηση λοιπόν είναι υπαρκτή, αλλά συνέβη ένα χρόνο πριν (όχι τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά τον Νοέμβριο του 2012), κάπου 8 χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικότερα (όχι στην Παλαιστίνη, αλλά στην Ταϊβάν), οπότε αυτόματα ταξινομείται ως Hoax. Και για του λόγου το αληθές, παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο από το ειδησεογραφικό κανάλι chinatimes με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου του 2012 που καλύπτει το γεγονός:


Και περισσότερα βίντεο από κινεζικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την είδηση εδώ και εδώ.

Την κατάληξη της ιστορίας αυτής και τι απέγινε ο κύριος Wu πάντως, θα πρέπει να την αναζητήσει κάποιος που ξέρει κινέζικα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου