HOAX: Το απάνθρωπο ρωσικό πείραμα αϋπνίας (...ή και όχι)

Η συγκεκριμένη ιστορία δεν έχει προλάβει ακόμα να διαδοθεί αρκετά (μόλις σήμερα έκανε τη δεύτερη εμφάνισή της στο ελληνικό διαδίκτυο), αλλά μιας και μου κέντρισε την περιέργεια, ας τη διαλευκάνουμε από τώρα.

πηγή
Η ιστορία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο adieksodοs.gr (http://adieksodos.gr/archives/2451) και μέσες άκρες μιλάει για ένα υποτιθέμενο πείραμα των Σοβιετικών στα τέλη της δεκαετίας του '40, όπου κάποιοι αιχμάλωτοι πολέμου χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα και αναγκάστηκαν να μείνουν ξύνιοι 15 μέρες, σε ένα φρικιαστικό πείραμα που κατέληξε σε παράνοια, αυτοτραυματισμούς, καννιβαλισμούς και άλλα τέτοια όμορφα.
Με ένα γρήγορο google-άρισμα, βλέπουμε ότι πηγή του κειμένου στα ελληνικά είναι το forum των φοιτητών του ΣΕΜΦΕ, όπου τον Μάιο του 2010, ο χρήστης Chris μετέφρασε ένα κείμενο από τα αγγλικά και το πόσταρε στην κοινότητα. Οι απαντήσεις τόσο του ιδίου, όσο και των υπόλοιπων χρηστών, είναι αποκαλυπτικές για την φύση της ιστορίας (για όποιον μπορεί να διακρίνει πίσω από τις λεπτομέρειες). Πρόκειται για ένα πετυχημένο αγγλικό creepypasta που απλά μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Τι είναι τα Creepypasta

Παράφραση του Copypasta (τα κείμενα που διαδίδονται στο ίντερνετ από site σε site μέσω της διαδικασίας copy/paste), τα creepypasta είναι τρομακτικές ιστορίες (συνήθως urban legends) που διαδίδονται με τον ίδιο τρόπο, συνήθως διανθισμένες με κάποιες σοκαριστικές/τρομακτικές φωτογραφίες, με σκοπό να τρομάξουν τον αναγνώστη. Πώς ήταν παλιά στα χωριά π.χ. που κάποιος το βράδυ έλεγε ιστορίες με φαντάσματα για να τρομάξει τους χωριανούς; ε, η "εξέλιξη" αυτού του πράγματος.

Το goοgle-άρισμα με λέξεις-κλειδιά "russian sleep experiment" αποδεικνύει αμέσως του λόγου το αληθές, μιας και η συγκεκριμένη ιστορία εμφανίζεται τόσο στο creepypasta wiki (το site-εγκυκλοπαίδεια του χώρου, που σταχυολογεί και ταξινομεί τα creepypastas), όσο και στα hoax slayer και snopes (τα δύο τελευταία, αποτελούν κορυφαία site αποκάλυψης διαδικτυακών απατών). Δεν υπήρξε λοιπόν ποτέ τέτοιο πείραμα, ενώ "διαμάχη" υπάρχει και σχετικά με το αν το "Orange Soda" που εμφανίζεται σε κάποιες version είναι το ψευδώνυμο του user που πρωτοανέβασε την ιστορία στο 4chan.
Aν πάντως επιμένετε για περεταίρω ανάλυση της ιστορίας, μπορείτε να δείτε ή να επιχειρηματολογήσετε για τα ισχυρά και τα αδύναμα στοιχεία της, εδώ: http://www.debate.org/opinions/could-the-russian-sleep-experiment-possibly-be-real

Οι φωτογραφίες

πηγή
Ως συνήθως, κάθε πετυχημένο creepypasta συνοδεύεται από εντυπωσιακές φωτογραφίες για να πετύχει το σκοπό του. Για το συγκεκριμένο, μάλιστα, επιλέχθηκαν πραγματικά σπάνιες (τουλάχιστον για τις αναδημοσιεύσεις του τα τελευταία 2 χρόνια) και δυσεύρετες φωτογραφίες (μου πήρε σχεδόν μία ολόκληρη μέρα ψαξίματος για να ανακαλύψω από πού προέρχονται).

πηγή
Η φωτογραφία με τις μάσκες οξυγόνου είναι από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918, τότε ήταν και η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα χημικά όπλα), και παρότι δεν έχω καταφέρει να βρω την ακριβή χρονολογία και τον φωτογράφο, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για αμερικάνους στρατιώτες (αν κρίνουμε από τα λοχιόσημα στους πρώτους δύο) που φωτογραφίζονται με διαφορετικές μάσκες γερμανικής, γαλλικής και βρετανικής κατασκευής. Η συγκεκριμένη φωτογραφία απαντάται σχετικά σπάνια σε αμερικάνικες καρτ-ποστάλ, και αν κάποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα αντίγραφό της σε διάφορα μεγέθη, μπορεί να πατήσει εδώ ή εδώ.
πηγή

πηγή
Η δεύτερη (και πιο εντυπωσιακή/σοκαριστική) φωτογραφία ήταν αυτή που με δυσκόλεψε περισσότερο, απαντάται κυρίως στις πιο πρόσφατες αναπαραγωγές της ιστορίας του "ρωσικού πειράματος" και στο tumblr χωρίς πηγές και σχόλια.
Στο Reddit, χρησιμοποιήθηκε αρκετά σαν βραδυνή φάρσα, μέχρι που εδώ, βρέθηκε το κλειδί για τη λύση. Αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι μια καλοστημένη φάρσα, το "πλάσμα" είναι ένα αρκετά μακάβριο "παιχνίδι" (prop πιο συγκεκριμένα) σχεδιασμένο για τις ανάγκες του Halloween.
Spazm
Δημιούργημα των διάσημων Schell Sculpture Studios (Tα συναντάμε στα credits διάσημων παραγωγών όπως “Avatar”, “300”, “Hellboy”, “Men in Black”, “Batman Returns”, “Predator II” και αμέτρητα άλλα), ο Spazm όπως είναι το όνομά του, είναι ένα ενοχλητικό halloween prop που όταν ανιχεύει κίνηση μπροστά του, αρχίζει να τρέμει και να βγάζει ήχους και είχε κυκλοφορήσει παλιότερα στις ΗΠΑ.
πηγή
H ασπρόμαυρη φωτογραφία με την κατάλληλη διακριτική επεξεργασία στο photoshop είναι αυτή που δίνει ένα πραγματικά σοκαριστικό αποτέλεσμα στην επιτυχημένη αυτή φάρσα. Στο παρακάτω video, μπορείτε να δείτε τον Spazm όπως πραγματικά είναι.


Ενώ αν κάποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον δικό του Spazm και να οργανώνει αντίστοιχες φάρσες, μπορεί να τον παραγγείλει από εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Λέω μήπως με πολύ ειρωνικό ύφος , ότι η κούκλα είναι απομίμηση της πραγματικής φωτογραφίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή