HOAX: (Δεν) Έκαψαν ζωντανούς 600 Χριστιανούς στη Νιγηρία...

Η συγκεκριμένη απάτη έχει αποκαλυφθεί ήδη κι από άλλα ιστολόγια, αλλά μιας και την είδα να κυκλοφορεί ξανά, ας κάνουμε μια ανάρτηση και ας εμπλουτίσουμε την έρευνα με μερικά ακόμα στοιχεία. Μέσα στη δίνη της ισλαμοφοβίας των τελευταίων χρόνων, έκανε την εμφάνισή της η συγκεκριμένη ιστορία, ότι στο Κάνο της Νιγηρίας που μαστίζεται από τον εμφύλιο θρησκευτικό πόλεμο, φανατικοί μουσουλμάνοι έκαψαν ζωντανούς 600 χριστιανούς, και παρατίθενται και οι σοκαριστικές φωτογραφίες από το έγκλημα...


πηγή
πηγή
Η είδηση εμφανίστηκε στο εγχώριο διαδίκτυο το Φεβρουάριο του 2012 (λίγες βδομάδες μετά τις όντως υπαρκτές φονικές επιθέσεις των τζιχαντιστών του Μπόκο Χαράμ που άφησαν πίσω 180 νεκρούς), πιθανότατα είτε στο fimes.gr, είτε στο utidanos blog (και τα δύο έχουν ημερομηνία ανάρτησης τις 11 Φεβρουαρίου). Το νέο αναπαρήχθη ταχύτατα από την μπλογκόσφαιρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και (δυστυχώς) αναπαράγεται ακόμα. Στο ελληνικό διαδίκτυο, η "είδηση" εμφανίστηκε σε δύο παραλλαγές: Αλλού πως το έγκλημα έλαβε χώρα τα Χριστούγεννα του 2011 (οπότε πρόκειτο για μια μαζική σφαγή), και αλλού φιλοξενούσαν τις δηλώσεις του Andrew Ubah, γενικού γραμματέα της Ένωσης Χριστιανών της Νιγηρίας στο Κάνο και του Mark Amani, ηγέτη μειονότητας των Xριστιανών που προέρχονται από γειτονικό κράτος Καντούνα, οι οποίες μιλούσαν γενικά για 600 νεκρούς χωρίς να προσδιορίζουν συγκεκριμένα τόπο, χρόνο και τρόπο.

Φυσικά κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να διασταυρώσει τίποτα, απλά μεταφέρθηκε στα ελληνικά μια απάτη που κυκλοφορεί εδώ και 2-3 χρόνια στα ξένα αντίστοιχα μέσα.

Το δημοσίευμα της Daily News (14.5.2004)
Πιο συγκεκριμένα, οι δηλώσεις των Ubah και Amani είναι αληθινές, αν και όχι τόσο "φρέσκες". Προέρχονται από το φύλλο της Daily News της 14 Μαϊου 2004 (σελ. 20), το οποίο μπορείτε να δείτε σε υψηλή ανάλυση ΕΔΩ, και όπου ο ανταποκριτής Tume Ahemba περιγράφει την χαοτική κατάσταση εκείνη την εποχή στο Κάνο. Πιθανότατα εκείνα τα γεγονότα να σχετίζονται με την περίφημη σφαγή της Yelwa (με πάνω από 700 θύματα), σίγουρα όμως όχι με την εποχή που ανέβηκαν ως είδηση στα ελληνικά σάιτ. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για "ανασκεύαση" μιας είδησης εννέα (σήμερα) ετών.

Στα ξένα μέσα, η "είδηση" κυκλοφορεί αρκετό καιρό, όπως π.χ. μπορούμε να δούμε σε αυτή την ανάρτηση από τον Απρίλιο του 2011:
πηγή

Ή και σε εναλλακτική version, κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικότερα, στο Σουδάν(!), όπως βλέπουμε σε αυτή την ανάρτηση από το Νοέμβριο του 2010:
πηγή
Οκ, η 'είδηση' έχει ήδη καταρρεύσει, αλλά ας δούμε και από πού προέρχονται οι σοκαριστικές φωτογραφίες από τα απανθρακωμένα πτώματα.
Οι φωτογραφίες είναι αληθινές, αν και εντελώς άσχετες με το κείμενο που τις συνοδεύει. Συγκεκριμένα, προέρχονται από ένα τραγικό δυστύχημα που συνέβη στις 2 Ιουλίου του 2010 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ούτε στη Νιγηρία, ούτε στο Σουδάν!), όταν ένα βυτιοφόρο ανετράπη και στη συνέχεια το φορτίο του εξερράγη, αφήνοντας πίσω 230 νεκρούς και 196 τραυματίες. Πολλοί κάηκαν ζωντανοί στην προσπάθειά τους να κλέψουν καύσιμα από το αναποδογυρισμένο όχημα, ενώ οι περισσότεροι σκοτώθηκαν καθώς ήταν συγκεντρωμένοι σε παρακείμενο κινηματογράφο για να παρακολουθήσουν τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2010 που διεξάγονταν εκείνη τη μέρα. ΕΔΩ η ανταπόκριση του Reuters για το συγκεκριμένο συμβάν.

πηγή
Οι φωτογραφίες που συνόδευσαν την αποκρουστική απάτη που εξετάζουμε, προέρχονται από το ρεπορτάζ του afrik.com (γαλλόφωνο) σχετικά με το τραγικό αυτό συμβάν, και μπορείτε να τις δείτε ανοίγοντας την gallery (Diaporama) κάτω δεξιά στην ανάρτηση.
Και για να μην υπάρχει και καμιά άλλη αμφιβολία, το ειδησεογραφικό ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο συμβάν από το βρετανικό δίκτυο ΙΤΝ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου